Friday, 20 June 2014
Wajik @ Pulut Kacau
20 Jun..Berehat seketika..nikmati wajik dan minum bersama kopi kampung panas-panas..kopi yang tidak perlu letak gula pun dan makan sepotong wajik yang sangat manis serta cukup lemaknya..cukup untuk menggegar perasaan..heh..heh..risau jugak nak makan makanan yang manis-manis bila umur sudah meningkat...tapi wajik sedap sangat dengan caranya tersendiri..mungkin selera saya yang tidak suka minuman dan makanan manis tapi suka membuatnya. Sudah lama saya tidak dapat tempahan untuk membuat wajik sebagai hantaran sampingan. Mungkin peredaran zaman, cup cake, kek aising fondant, macaroon lebih menambat hati..cantik..saya pun suka..mungkin wajik ada aroma tradisional,nampak tidak sedondon dengan manisan moden yang lain..ya ka..agaknya barangkali..?
Setiap kali raya wajik dan dodol mesti saya buat banyak-banyak.Bukannya nak makan sangat pun tapi seronok nak bagi sebagai buah tangan untuk mak..abang..kakak serta adik juga sedekah untuk kawan2 kala berkunjung. Tahun ni abang tidak dapat lagi merasai wajik, dodol dan ketupat palas dari adik abang ni..ramadhan ni cukup setahun abang koma..abang tidak dapat lagi nak memesan kuih-kuih kegemaran abang untuk juadah berbuka seperti cucur badak dan roti jala..sebak hati ini hanya Allah saja yang tahu..Semoga Allah mengampuni segala dosa-dosa abang..kami rindu abang..
Terimakasih mak sebab selalu buat wajik yang sedap sejak saya kecil lagi.
PULUT WAJIK@ PULUT KACAU.
2kilo beras pulut.
1 1/2kilo gula
2kilo gula merah
4kilo santan pekat@ 4,5biji kelapa
setengah sudu teh garam
daun pandan
kapur makan.
** Beras pulut dicuci bersih...rendam beras pulut bersama dengan 1sudu teh kapur makan( tujuan untuk merangupkan pulut,kalau tidak suka pun tidak menjadi apa juga) . Rendam selama 3jam. Kemudian cuci bersih..kukus pulut sampai masak kemudian tuang dalam talam untuk disejukkan.
Masak gula merah bersama 1jag air..tapiskan untuk buang sisa kotoran gula. Dalam kuali besar, tuangkan air gula merah, gula putih, sedikit garam untuk melemakkan rasa santan, santan pekat, daun pandan. Didihkan gula hingga pekat..**jangan tinggalkan gula masa mendidih,nanti akan melimpah**
sentiasa kacau gula waktu mendidih sehinggalah gula dan santan tadi pekat bertali. Perlahankan api,keluarkan daun pandan, tuangkan pulut kukus ke dalam kuali.Kacau lagi sehingga semua rata.Tutup api dan tuang pulut ke dalam talam.Ratakan. Bila sejuk hiaskan di atas pulut dengan kacang tanah yang digoreng tanpa minyak..susunkan kacang ikut bentuk hiasan..terpulang pada citarasa masing-masing..wajik boleh tahan seminggu**gunakan alatan kering@pisau supaya wajik tidak cepat rosak...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment