Friday, 20 June 2014

Puding Karamel


KRIM KARAMEL

2tin susu cair
2/3 cawan gula
7biji telur
1sudu besar tepung kastard(untuk mewarnakan saja..kalau suka)
esen vanilla
Gula 1cawan untuk sirap karamel
(masak gula hingga perang masukkan 1cawan air panas..)

***Kacau telur jangan dipukul.
Satukan susu cair, tepung kastard,gula dan esen vanilla...kacau hingga rata..jangan dipukul hingga berbuih.
Tapis untuk buang buih.
Dalam bekas..tuang dulu sirap karamel..perlahan-lahan tuangkan adunan..bakar  pada suhu 180°c 20minit..atau kukus. hidangkan sejuk..
5..6 orang..


CREME BRULEE...

2tin susu cair
2/3cawan gula
esen vanilla
10biji kuning telur
gula untuk karamel bahagian atas selepas adunan masak.
***
Sama sahaja macam penyediaan krim karamel..
selepas masak..sejukkan dulu dalam peti sejuk..tutup dengan plastik cling..
taburkan gula dipermukaan masukkan dalam oven..guna api atas..@blow torch..


No comments:

Post a Comment

Teacup Heart