Thursday, 12 June 2014

kuih cara manis & tepung gomak






KUIH CARA MANIS



TEPUNG GOMAK






Kuih cara manis adalah yang paling asas saya sebagai seorang ibu mengajar anak-anak saya yang suka berkunjung ke bahagian dapur.
Tidak perlu hendak menyusahkan kepala..asas yang sama untuk anak-anak nak buat kulit ketayap..cara berlauk(tak payah letak air daun pandan) roti jala(tambahkan 1cawan santan pekat)..
**
500g tepung gandum
3biji telur
garam secukup rasa
air 7gelas air
3gelas air daun pandan+secolek kapur
1sudu teh garam
**bancuh dulu adunan..masukkan dalam blender..blend hingga halus..adunan nya jangan terlalu cair..adunannya likat bertali tapi tidak terlalu pekat

**untuk cara manis saya suka tambahan 1sudu minyak sapi dalam adunan tepung...inti boleh gunakan gula putih atau gula merah castor untuk lebih lemak.**


TEPUNG GOMAK

Inti kelapa..
1paket @500gm tepung pulut
1cawan tepung gandum(sebagai gam supaya tepung pulut tidak pecah-pecah sewaktu menguli...malah tepung gomak jadi lembut)
minyak

**kacang hijau digoreng tanpa minyak hingga wangi...tumbuk@blend kacang hingga halus dan tapis untuk dapatkan tepung kacang hijau yang halus.**

**bancuh adunan tepung pulut dan tepung gandum sehingga menjadi doh lembut..sapukan minyak pada tangan..ambil doh kecil..buat@tekan lubang...masukkan inti..tutup..
Rebus air setengah periuk..masukkan doh yang sudah siap berinti..tepung @doh masak apabila ianya timbul..angkat..celupkan dalam tepung kacang hijau..hidangkan.

Hidangan yang paling mudah anak-anak saya membuatnya tanpa bantuan saya..yang penting tepung kacang tersedia ada simpan dalam peti sejuk..
kuih tepung gomak menjadi kegemaran auntie cina sebelah rumah..hampir kebanyakkan kawan-kawan Cina yang menempah tepung gomak saya untuk apa-apa acara durang..yang paling lucu..sorang auntie ni tanya.."kawan saya tanya apa itu wo serbuk di luar tu..saya cakap sama mereka itu ah serbuk kurma..betul tak wo.?"..hentam saja la labu...heh..heh..heh..

No comments:

Post a Comment

Teacup Heart